Ook de Haagse Commissie van advies en toezicht referendum, ook wel de Referendumcommissie genoemd, zegt dat een referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in Den Haag mogelijk is. De onlangs geïnstalleerde commissie is het niet eens met het juridisch advies van een advocaat aan de gemeente die schrijft dat het niet kan omdat het referendum over belastingen gaat. Een burgerinitiatief dat daartoe oproept werd ongeveer 15.000 keer ondertekend.
Afgelopen week stuurde voormalig gemeenteraadslid en oud D66-fractievoorzitter Robert van Lente, in 2003 de initiatiefnemer van de Referendumverordening en opsteller van de tekst, een open brief waarin hij het advies van de advocaat weerlegt. "Er wordt geen wijziging in het belastingregime voorgesteld. Alleen wordt voorgesteld een al bestaand parkeerregime toe te passen op de hele stad, met een paar uitzonderingen." De D66'er wijst erop dat elk referendum vaak financiële gevolgen heeft. "Als de redenering van het juridisch advies wordt gevolgd, zou vrijwel geen enkel onderwerp meer referendabel zijn."
De Referendumcommissie is dezelfde mening toegedaan: "Het burgerinitiatief vraagt om inwoners te raadplegen over een door het college voorgestelde beleidswijziging op het gebied van gereguleerd parkeren, te weten de invoering van betaald parkeren in de gehele stad", schrijft voorzitter Marië Fabbricotti aan de gemeenteraad. "Een mogelijk raadsbesluit tot wijziging van de parkeerstrategie 2021-2030 kan weliswaar gevolgen hebben voor het in de toekomst heffen en innen van gemeentebelastingen, maar gaat nu over een mogelijke wijziging van de parkeerstrategie van Den Haag en een voorgestelde beleidskeuze ten aanzien van het parkeerbeleid. Het burgerinitiatief ziet niet toe op gemeentebelastingen in de zin van een verordening die de belastingen en concrete tarieven daadwerkelijk invoert en vaststelt."
De Referendumcommissie vindt, net als Van Lente, dat de advocaat de uitzonderingsgronden in de verordening te strikt uitlegt. "Dat zou een aanzienlijke verruiming van de uitzonderingsgrond inhouden, en daarmee een inperking van het recht dat de gemeenteraad aan de inwoners heeft gegeven." Tot slot permitteert de Referendumcommissie zich een aanvullend advies in het algemeen, namelijk dat de Referendumverordening van Den Haag is verouderd en gebaat is bij een actualisering.
De Gemeenteraad van Den Haag vergadert komende donderdag 28 november over het burgerinitiatief. Een dag eerder wordt eerst nog een werkbespreking georganiseerd voor de raadsleden. Door de griffie kan dan een nadere toelichting op de geldende regelgeving gegeven worden en aan de advocaat kan gevraagd worden op het juridische advies in te gaan. Fracties kunnen ook zelf sprekers aandragen.